Twijfels over zonnepark op oude stortplaats

4 november 2022
De aanleg van een zonnepark op de oude vuilstortplaats in Venrays Broek roept veel vragen op bij de politiek. Dat bleek onlangs tijdens de commissievergadering. De meeste partijen maken zich zorgen over gezondheidsrisico’s omdat er in een ver verleden chemisch afval is gestort. De afdeklaag zou op enkele plekken niet stevig genoeg zijn.
Een twistpunt is dat de gemeenteraad formeel buitenspel staat. Want het College van B&W is bevoegd de vergunning te verlenen aan Bodemzorg Limburg, de eigenaar van het terrein. De gemeenteraad heeft vastgesteld in beleidskader KODE (Kader Opwekking Duurzame Energie) dat over zonneparken van minder dan vijf hectare geen raadsbesluit nodig is. Hans Evers (SP) haalde in de commissievergadering aan dat er onduidelijkheid is over de omvang. In gemeentelijke stukken wordt gesproken over een zonnepark van 5,9 hectare. Beleidsmedewerker Arjen van Wijngaarden legde uit dat dit de bruto oppervlakte is van de vuilnisbelt. Het deel waarop zonnepanelen worden geplaatst is 4,5 hectare groot. Wethouder Erik van Daal (Venray Lokaal) bevestigde dit en herhaalde dat het een bevoegdheid is van het college.
Motie indienen
De SP had het onderwerp op de commissieagenda gezet. Karin Hoedemaekers (GroenLinks) kondigde alvast aan dat haar partij een motie zal indienen in de raadsvergadering van 1 november. De SP vroeg zich af wat het college gaat doen met de brieven die verontruste omwonenden naar de gemeente hebben gestuurd. Erik van Daal reageerde dat hij samen met Bodemzorg Limburg in gesprek zal gaan met de briefschrijvers.
“We hebben ernstige twijfels of dit de beste plek is”, zei Karin Hoedemaekers. “Er zitten veel gifstoffen in de grond en de afdeklaag is nog geen 50 centimeter dik. Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid en het milieu als de grond wordt beroerd”, vroeg ze zich af.
Francis Jenniskens (CDA) wees op het belang van een goede omgevingsdialoog. Tino Zandbergen (Venray Lokaal) zei dat de raad niets te zeggen heeft. “We gaan er niet over. Het college moet uitvoeren”, stelde hij. “Blijkbaar valt het mee met de vervuiling, want rondom zijn graslanden waarop koeien grazen.”
Twijfels over afdeklaag
Theo Zegers (D66) merkte op dat het gebied is veranderd door de werkzaamheden van Waterschap Limburg in het Loobeekdal. “De waterhuishouding is gewijzigd omdat gronden zijn verlaagd en het Waterschap gaat ook nog sloten aanpassen. Over de draagkracht van de afdeklaag hebben we onze twijfels.” Dat haalde ook Theo Mulders (Samenwerking Venray) aan, want de stortplaats is niet voor niets met hekken afgesloten voor publiek. “Het mag eigenlijk niet betreden worden vanwege beschadiging van de afdeklaag. Daardoor kan verontreiniging ontstaan met risico’s voor de gezondheid.” Lizzy Bruno (PvdA) noemde een lange lijst van dieren die er een plek hebben gevonden. Ze vroeg om met Dassenwerkgroep Venray-Horst in gesprek te gaan. “Is de ondergrond wel stabiel genoeg om instorting te voorkomen”, vroeg ze zich af. De VVD had minder bezwaren. “Dit kan een mooie locatie zijn. Aan het zicht zal weinig veranderen. Wij steunen het collegevoorstel maar we moeten wel goed onderzoek doen”, zei Mark Camps.
Geen natuurgebied
Arjen van Wijngaarden kon niet op alle vragen antwoord geven. Over de discussie of dit wel of niet een natuurgebied is, was hij duidelijk. “Het is absoluut geen natuurgebied.” De beleidsmedewerker zei dat Bodemzorg Limburg geen commerciële partij is die vanuit winstoogmerk zonnepanelen gaat plaatsen. “Bodemzorg doet dit uit een maatschappelijk belang en heeft al meerdere zonneparken op stortplaatsen aangelegd.” Hij meldde dat gezondheidsrisico’s nauwlettend in de gaten worden gehouden. “Een erkend milieudeskundige begeleidt de aanleg van het zonnepark.”
Tekst: Henk Willemssen