Regel eerst natuurcompensatie

31 maart 2021

Het is inmiddels al weer 7 jaar geleden dat de uitbreiding van industrieterrein Smakterheide I en woonwijk de Brabander werden uitgewerkt. Om deze plannen te realiseren moest er rekening gehouden worden met de natuurwaarden binnen en nabij deze gebieden. Tot op de dag van vandaag heeft deze natuurcompensatie niet plaatsgevonden. Wij hebben uit de antwoorden van de ambtenaar vernomen dat dit ook voorlopig niet het geval gaat zijn. Er zit weliswaar geen uiterste uitvoerbaarheidsdatum vast aan het compenseren van natuur, maar dieren die destijds verdreven werden zullen na 7 jaar niet meer terugkomen en daardoor zijn de populaties onherstelbaar beschadigd.

Nu ligt het plan realisatie industrieterrein De Spurkt voor, waar wederom natuur en dieren zoals de das moeten wijken.  Los van het feit dat deze compensatie veel te weinig is ( 3 hectare i.p.v. 20 hectare), een sigaar uit eigen doos is (het is al leefgebied), zijn wij van mening dat eerst de natuurcompensatie voor Smakterheide en de Brabander gerealiseerd moet zijn, voordat er überhaupt gedacht mag worden aan het wederom verdringen van natuur en leefgebied van diersoorten in dit gebied. Daarnaast pleiten wij ervoor dat voortaan eerst natuurcompensatie geregeld is, bij plannen waarbij natuur- en leefgebied moeten wijken, alvorens de eerste schop de grond in gaat.

Namens PvdA en ProVenray

Mocht u naar aanleiding van het stuk nog vragen hebben kunt u contact opnemen met Lizzy Bruno via telefoonnummer 06-22447650.