Interview jubilarissen 1 mei 2023

Door Julia MacMaster op 29 mei 2023

Viering van Dag van de arbeid

Maandag 1 mei was de dag van de arbeid. PvdA Venray vierde die met een feestelijke bijeenkomst. Ook stond de afdeling stil bij het 50-jarig lidmaatschap van Wim Jongejans en het 25-jarige van Ger Verstegen. Zo lang lid zijn is best bijzonder en daarom hebben we de heren wat vragen voorgelegd. Hoe was en is het om lid te zijn van de PvdA?

Hoe ben je bij de PvdA terechtgekomen?

Wim Jongejans groeide op in een rood nest. Zijn vader was veel actief tijdens campagnes voor de PvdA in Amsterdam. Wim: ‘Toen ik in de jaren 70 trouwde, verhuisde ik met mijn vrouw naar Bovenkarspel in Friesland. Het was rond de gemeenteraadsverkiezingen plaats. We gebruikten posters van de PSP, PPR en PvdA als gordijn voor ons raam. Dat viel op. Een buurman kwam vragen of we op de lijst van de PvdA wilden staan.’ Resultaat: winst voor de PvdA en één zetel voor zijn vrouw. Dit was dan ook het begin van Wims 50jarige lidmaatschap. Ger Verstegen werd lid in 1998, toen het kabinet Paars II met Wim Kok werd geformeerd. Ger is nooit actief geweest voor de PvdA, maar hij is wel een trouwe stemmer.

Vind je de PvdA veranderd vanaf het moment dat je lid werd? Wat zou je graag terugzien? Wat hoop je voor de toekomst?

Ger Verstegen: ‘De PvdA is in de loop der jaren steeds minder invloedrijk geworden. Dat is heel jammer. De maatschappij is erg veranderd. Er is een kloof tussen mensen die het goed hebben en mensen, die het niet zo goed hebben en die kloof wordt steeds groter. Gevolg is dat partijen zoals PVV en BBB een steeds grotere aanhang hebben gekregen. Mensen stemmen uit teleurstelling op   deze partijen. Maar, ik denk dat de kiezers ook door deze partijen teleurgesteld zullen worden en dat biedt volgens mij weer kansen voor de PvdA. Ook een reden is dat de PvdA de afgelopen jaren niet echt een charismatische lijsttrekker/fractievoorzitter heeft gehad.’ Wim Jongejans: ‘De PvdA heeft altijd veel invloed gehad. Denk maar aan den Uyl, Kok, Bos en Samsom. Nu is dat minder. Er is nog altijd veel kennis in de partij, ondanks dat er minder leden en vooral ook minder actieve leden zijn. Het zijn in elk geval mensen met het hart op de goede plek.

Wat vind je de beste ontwikkeling die de PvdA de afgelopen 25 jaar heeft doorgemaakt

Wim Jongejans: ‘De partij van de arbeid heeft een lang verleden met samenwerkingen met andere partijen. Dit is belangrijk zodat er meer invloed uitgeoefend kan worden zodat doelstellingen ook een keer gehaald kunnen worden. Volgens Wim doet de naam er niet zoveel toe als we maar stappen maken en lief blijven voor elkaar.’ Volgens Ger Verstegen heeft de PvdA zich goed aangepast aan de ontwikkelingen in de maatschappij. Zij staat nog steeds voor een sociaaldemocratische samenleving.