Geen kerncentrale!

6 maart 2021

De VVD-fractie in Venray ziet het bouwen van een kerncentrale als de oplossing om de klimaatdoelstellingen te halen. Een van de argumenten daarbij is dat je daardoor veel minder windmolens hoeft te plaatsen en/of minder zonneparken hoeft aan te leggen. Ik zou graag van de VVD Venray willen horen of  zij pleiten voor een kerncentrale in Venray en waar ze die dan willen bouwen. Of moet het op een andere plek in Noord Limburg. Heeft de VVD het gevoel dat er eerder draagvlak te vinden is voor een kerncentrale dan voor windturbines en zonneparken?

Laat ik duidelijk zijn; de Partij van de Arbeid is tegen het bouwen van kerncentrales. Wij vinden dat kernenergie niet duurzaam is en vooral ook niet veilig  Het grootste probleem is en blijft het afval dat een kerncentrale produceert. Er is nog steeds geen oplossing gevonden om het afval veilig te verwerken c.q. af te breken. Dat betekent dat we het kernafval alleen maar op kunnen slaan. Ik heb ook nog geen studies gelezen waarin gemeld wordt dat er op korte termijn een doorbraak verwacht wordt op het gebied van het veilig verwerken van kernafval.

Die kernafvalberg wordt dus alleen maar groter zonder dat we goed weten hoe we het uiteindelijk af moeten breken. We zadelen daardoor de komende tientallen generaties met onze problemen op. Een heel slecht voorstel dus waarbij blijkbaar alleen maar aan de korte termijn wordt gedacht.

Dat kerncentrales een groot veiligheidsrisico vormen bewijst de kernreactor in het Belgische Tihange wel. Daar zijn economische motieven om de Centrale open te houden blijkbaar belangrijker dan de veiligheid van de burgers van België, Duitsland en Nederland.

De Partij van de Arbeid blijft bij het standpunt dat we geen enkele vorm van duurzame energie uitsluiten. Dat kan betekenen; dat het leggen van zonnepanelen op daken zoveel mogelijk gestimuleerd wordt; dat er zonneweides worden aangelegd ; dat er windmolens worden geplaatst. Kernenergie hoort daar wat ons betreft niet bij.

Het moeilijk om voldoende draagvlak te vinden voor het plaatsen van windmolens en het aanleggen van zonneparken. . In Venray vindt er volop discussie hierover plaats. Die discussie moeten we niet uit de weg gaan en het is wat ons betreft dan te makkelijk om dan maar te roepen dat we het beste een kerncentrale kunnen bouwen. Ik ben zeer benieuwd of daar draagkracht voor te vinden is in Venray.

Henk Bisschops

Fractievoorzitter P.v.d.A. Venray