Bij het afscheid van Eddie Partridge

4 februari 2023

Eddie werd lid van de PvdA 14 dagen voordat Joop den Uyl, onze grote voorman, in augustus 1982 Venray kwam bezoeken.

Waar denken wij aan als we aan Eddie denken. Alle oudgedienden die ik hiernaar vroeg zagen eenzelfde Eddie voor zich.

Altijd behulpzaam bij alle activiteiten van onze afdeling. Je hoefde hem maar te vragen en hij deed het.
Hij ging langs de deur met rozen of folders, stond op de markt, vouwde flyers, was lid van de steunfractie en een raadscommissie maar was ook penningmeester van de afdeling.
Ik had wel eens het idee dat Eddie de Nederlandse vertaling van het Engelse No niet kende. Hij zei nl. nooit nee als je hem vroeg iets te doen. Dat Engels was toch soms ook wel wat lastig voor ons als luisteraar maar daar trok hij zich niets van aan, we moesten hem maar begrijpen.

Eddie liet zich tijdens onze vergaderingen vaak horen. Hij kon over zaken waarvan hij vond dat ze niet eerlijk, niet sociaal of rechtvaardig waren heel lang blijven doorgaan. Bijna bij iedere afsluitende rondvraag, als je naar je biertje verlangde, kon hij een remmende factor zijn; terwijl hij zelf toch ook graag een glaasje lustte.

Maar steeds hield hij voor ogen die ander die slechter af was.

Zijn grote negatieve inspirator was Margaret Thatcher, zij was voor hem het toonbeeld van onrechtvaardigheid. Als hij over haar begon barstte hij los.……

Ook de Boer’n waren een gewild onderwerp voor hem. Al jaren terug  sprak hij over, en rook hij de stank uit Ysselsteyn en voorzag hij de negatieve gevolgen van het boerenbedrijf voor de natuur en de burger.

Eddie zette zich nooit op de voorgrond ook niet op de vele foto’s van de Venrayse PvdA. Hij was er en deed gewoon wat moest gebeuren.              Eén uitzondering is er: Eddie mocht ergens in de jaren 90 onder toeziend oog van mede PvdA-rs het straatnamenbordje van “Eddie’s padje” onthullen. Dat was tussen het huidige Antoniusveld en St. Servaas. Eddie stond glunderend op de foto die in Peel en Maas verscheen.

Voor een plaats op de kieslijst bij de gemeenteraadsverkiezingen stelde hij zich bescheiden op. Hij stond steeds op de lijst rond plaats 12, maar liep zich de uit de naad om mensen te stimuleren om rood te stemmen.

Eddie was niet alleen actief bij de PvdA en in wijk ’t Brûkske, ook bij de FNV, samen met Henk van Egmond. Ook binnen de PvdA was hij een echte vakbondsman tussen, zoals Joost van de Vorle zei, de doctorandussen. Maar Eddie bleef ons wel naar links sturen.

Eddie deed  gelukkig ook heel veel om zijn conditie op peil te houden. Vaak kwam je hem tegen tijdens zijn uitgebreide wandelingen en fietstochten. Binnen de PvdA afdeling is wel eens gesproken om voor hem een rooie fiets te kopen.

Eddie bleef actief voor de PvdA, dus voor zijn medemens, zolang zijn lichaam het mogelijk maakte.

Namens onze PvdA club wil ik jullie Miep, Yvonne en Susanne bedanken dat jullie Eddie ook een stukje onze Eddie mocht zijn.

Namens PvdA Venray
Piet Kroft