Zorg en Jeugdzorg
De PvdA vindt dat het beperkte budget nooit een belemmering mag zijn om de zorg te leveren die iemand nodig heeft. Iedereen moet daarop kunnen rekenen. Als je ziek bent of iemand in je omgeving dat is, heb je hulp nodig en is al het andere onbelangrijk. Dan wil je erop kunnen rekenen dat jij of je naasten de juiste zorg, aandacht en liefde krijgen. Niet op basis van wie je bent, maar op basis van wat je nodig hebt.
De PvdA hecht veel waarde aan sociale cohesie. Onze gemeente draagt actief bij aan het faciliteren en organiseren daarvan. Jongeren en kinderen brengen we vroegtijdig in contact met sport, cultuur en bewegen. Daarbij is extra aandacht nodig voor jongeren uit kansarme gezinnen. Op die manier bevorderen we hun gezondheid, vergroten we het speelplezier en voorkomen we dat ze later zorg nodig hebben. Wijkteams en jeugdteams spelen daar een belangrijke rol in. Lukt voorkomen niet, dan bieden we de juiste zorg.
De mens centraal en iedereen telt mee
Onze keuzes
➤ Onze gemeente neemt de vrijheid om op zoek te gaan naar manieren om de omgekeerde solidariteit van het abonnementstarief in de Wmo te keren.
➤ Het budget mag nooit een belemmering zijn om de zorg, hulpmiddelen en medicijnen te leveren die nodig is/zijn.
➤ We zetten ons in voor een spoedige nieuwbouw van ziekenhuis VieCuri in Venray. Daarbij moeten er, wat de PvdA betreft, zoveel mogelijk functies/taken voor het nieuwe ziekenhuis behouden blijven. De omvang van de gemeente rechtvaardigt een breed zorgaanbod dichtbij huis
Toegang en betaalbaarheid
Uit onderzoek blijkt dat een op de tien Nederlanders nu zorg mijdt of uitstelt om het eigen risico uit te
sparen. Dat moet anders. Als PvdA willen we de solidariteit terug in onze zorg.
Onze keuzes
➤ Onze gemeente neemt de vrijheid om op zoek te gaan naar manieren om de omgekeerde solidariteit van het abonnementstarief in de Wmo te keren.
➤ Het budget mag nooit een belemmering zijn om de zorg, hulpmiddelen en medicijnen te leveren die nodig is/zijn.
➤ We zetten ons in voor een spoedige nieuwbouw van ziekenhuis VieCuri in Venray. Daarbij moeten er, wat de PvdA betreft, zoveel mogelijk functies/taken voor het nieuwe ziekenhuis behouden blijven. De omvang van de gemeente rechtvaardigt een breed zorgaanbod dichtbij huis
Wonen en zorg
Onze keuzes
➤ De PvdA kiest voor gemengde wijken en dorpen. Om mensen zo lang mogelijk zelfstandig en in hun
eigen huis te kunnen laten wonen, zijn er voorzieningen nodig die daarbij helpen.
➤ Bij het opnieuw inrichten van het huidige terrein van VieCuri wordt nadrukkelijk rekening gehouden
met de argumenten en wensen van Zenit.
➤ We evalueren het verdwijnen van de HAP uit Venray. We willen weten welke consequenties dit heeft
gehad voor de inwoners van Venray.
Mantelzorg
Onze samenleving kan niet zonder al de mensen die mantelzorg verlenen. Van groot naar klein en van er 24/7 voor iemand zijn tot af en toe een boodschap doen voor de buurman. Al die vormen van mantelzorg zijn onmisbaar voor de mensen die worden geholpen én voor ons als samenleving. Mensen steken vaak al hun energie, liefde en passie in hun zorg, maar tegelijkertijd kan intensieve mantelzorg ongelooflijk zwaar zijn. Daarom willen we hen ontlasten.
Onze keuzes
➤ We onderzoeken welke mantelzorgers extra ondersteuning nodig hebben en organiseren die dan
ook. Bijvoorbeeld met een concept als Autismevriendelijke Gemeenten.
➤ We investeren meer in vervangende mantelzorg (respijtzorg) zoals Kapstok zodat familieleden en
partners die zorgtaken hebben toch even op vakantie kunnen en even op adem kunnen komen.
Sociaaleconomische verschillen: kans op een gezond leven voor iedereen
Wie in armoede leeft, is vaker ongezond en kinderen die in armoede opgroeien, hebben vaker een ongezonde levensstijl. Dat moet anders. Om te beginnen in onze gemeente. Door in onze gemeente vol op preventie in te zetten en door al op hele jonge leeftijd extra in deze kinderen (en hun ouders) te investeren, valt er een grote gezondheidswinst voor deze groep kwetsbare kinderen te halen. Het is essentieel dat mensen de hulp krijgen die nodig is.
Onze keuzes
➤ Welzijn, preventie en gezondheid staan voorop. Voorkomen is altijd beter dan genezen. We willen zorgen voor gezondere en gelukkigere levens en zetten daarom in op gezondheid, welzijn en preventie.
➤ We zorgen voor voldoende speeltuinen en speelplekken waar kinderen kunnen bewegen en spelen.
➤ We passen de richtlijnen van de Rookvrije Generatie’ toe.
➤ In onze gemeente verbieden we de verkoop van lachgas via de APV en we lichten jongeren voor over de schadelijke effecten van deze (en andere) drugs.
➤ Er wordt ingezet op voorlichting en communicatie over gezonde leefstijl.
➤ Leven met het coronavirus vraagt minimaal om extra aandacht in de sfeer van voorlichting en communicatie die ons op termijn verder helpt. Vooral moeten we attent zijn op de invloed van de al twee jaar voortgaande sociale ontwrichting als gevolg van Covid-19 voor onze kinderen. De zorg moet zich daarop voorbereiden. En ook de dreigende deling in de samenleving als gevolg van uiteenlopende opvattingen over vaccineren en andere maatregelen ter voorkoming van infecties. De gemeente moet zich er op korte termijn op beraden hoe daarmee om te gaan.
VN-verdrag Handicap – rechten van mensen met een beperking
Dit verdrag gaat om toegankelijkheid in de breedste zin van het woord. Onze gemeente past dit verdrag
onverkort toe.
Onze keuzes
➤ Onze gemeentelijke websites zijn voldoende toegankelijk voor mensen met beperkingen, ook voor
mensen met een zintuigelijke beperking. Wanneer dat niet het geval is, verbeteren we dat zo snel
mogelijk.
➤ Bij de inrichting van de openbare ruimte, de terrassen en openbare gebouwen houden we met een
goede inrichting en voldoende faciliteiten rekening met mensen met een beperking.
➤ De openbare ruimte, wegen, trottoirs moeten obstakelvrij zijn. De toegankelijkheid daarvan wordt nu vaak belemmerd door reclameborden, geparkeerde koeriersbusjes en fietsen. Daarnaast moeten er voldoende op- en afritten in de trottoirs worden aangebracht.
➤ Wij stellen in Venray de inclusie-agenda vast en evalueren die regelmatig, zodat de inclusie-agenda actueel blijft.